Κανελλοπούλου στην δίκη της Χρυσής Αυγής: Θέλουν να επεκταθεί σε όλη τη χώρα το ‘παράδειγμα’ του Αγ. Παντελήμονα

«Πρόθεση τους είναι να επεκταθεί σε όλη την χώρα το “παράδειγμα” του Αγίου Παντελεήμονα, όπου από το 2008 έως το 2013 επιβλήθηκε με βία και φόβο. Όλη η δράση της Χρυσής Αυγής αυτήν την περίοδο ήταν σχέδιο με αρχή μέση και τέλος».

 Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου κατέθεσε στην δίκη της Χρυσής Αυγής, ως μάρτυρας που προτάθηκε από το ΚΚΕ για την επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η ηθοποιός, μόνιμη κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα και πρώην εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα, αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα γίνονταν στην περιοχή με την δράση ομάδων κατά των μεταναστών που κλιμακώθηκε μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη το 2011.

Αναφέρθηκε επίσης και σε επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και στον τρόπο που δρα, κάνοντας λόγο για συντονισμό. «Χτυπάνε όλοι μαζί, φεύγουν όλοι μαζί. Σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτήν την τρομοκρατική ορχήστρα» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως και στη Βουλή κινούνται με τον ίδιο τρόπο, σαν «ένας μικρός στρατός που έρχεται την ίδια στιγμή και φεύγει την ίδια στιγμή».

Η μάρτυρας χαρακτήρισε «οργανωμένη και προαναγγελθείσα» την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι τόσο αυτή η επίθεση όσο και αυτή εναντίον των Αιγύπτιων αλλιεργατών έχει κοινό οικονομικό στοιχείο που αφορά τον έλεγχο Ζωνών.

Για όσα γίνονταν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα η μάρτυρας μεταξύ άλλων τόνισε πως «μετά τη δολοφονία Καντάρη είχαμε στην περιοχή ένα απίστευτο πογκρόμ εναντίον μεταναστών και αδύναμων ανθρώπων» και αναφέρθηκε σε αγριότητες “αγανακτισμένων” και επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Η μάρτυρας μάλιστα τόνισε πως η επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013 «δεν μας έκανε να πέσουμε από τα σύννεφα» γιατί ήδη στον Άγιο Παντελεήμονα η Χρυσή Αυγή με συγκεκριμένες ενέργειες προσπαθούσε να ελέγξει την περιοχή.

Πρόεδρος: «Θεωρείτε ότι ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν μία περιοχή όπου είχαν σημειωθεί οι περισσότερες επιθέσεις;»

Μαρία Κανελλοπούλου: «Θεωρώ πως υπήρχαν προβλήματα. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί οι μετανάστες κατευθύνονταν εκεί, γιατί κάποιος τους κατηύθυνε προς τα εκεί. Λέγεται πως όλο αυτό έχει να κάνει με ένα παράξενο real estate. Είναι γεγονός πως οι ιδιοκτήτες ημιυπόγειων σπιτιών νοίκιαζαν για 10 ευρώ “το κεφάλι”, με 30 ανθρώπους μέσα.»

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη για τους “αγανακτισμένους κατοίκους” η πρώην βουλευτής, τονίζοντας πως δεν ήταν όλοι κάτοικοι της περιοχής , υποστήριξε πως ήταν άνθρωποι που τους χειραγωγούσε και τους στήριξε η Χρυσή Αυγή που τους οργάνωσε προς την κατεύθυνση μίας «συνεχούς διαμαρτυρίας» τόσο κατά μεταναστών και αδυνάμων όσο και κατά όλων εκείνων που θα μπορούσαν να αρθρώσουν «αλληλέγγυο και δημοκρατικό λόγο».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκεντρώσεις είχε, σύμφωνα με την πρώην βουλευτή, η κατηγορουμένη Θέμις Σκορδέλη. Η μάρτυρας διευκρίνισε μάλιστα μετά από ερώτηση της προέδρου για το είδος στήριξης που παρείχε η οργάνωση: «Με τον τρόπο που στήριζε η Χρυσή Αυγή. Ξέρετε: τρόφιμα μόνο για Έλληνες, αιμοληψία μόνο για Έλληνες… Καταλαβαίνετε. Αρχές του 2010 άρχισε να προελαύνει η κρίση. Ήταν εύκολο φτωχοί να παρασυρθούν. Όποιος έχει διαβάσει ιστορία το ξέρει».

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι το πογκρόμ στον Άγιο Παντελεήμονα διηύθυναν οι κατηγορούμενοι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος, με στόχο να εξωθηθεί ο κόσμος «να διώξει τους εχθρούς» και ανέφερε πως οι δύο αυτοί κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, σε δημόσια εκδήλωση καταφέρονταν κατά της δημοκρατίας.

Εισαγγελέας: «Τους είδατε τους κκ. Κασιδιάρη και Παναγιώταρο να λένε αυτά;»

ΜΚ: «Ναι τους είδα. Δεν χρειαζόταν προσπάθεια άλλωστε, είχαν μεγάφωνα.»

Σύμφωνα με την κα. Κανελλοπούλου, ο λόγος που εκτοξεύει η Χρυσή Αυγή στην Βουλή «είναι ισοδύναμος με τη σωματική βία που έχουμε συνηθίσει από αυτούς».

Τέλος η κ. Κανελλοπούλου ανέφερε πως μετά τη δολοφονία Φύσσα η Χρυσή Αυγή έχει επιλέξει να δείξει «ένα άλλο προφίλ, που προσωπικά με ανησυχεί πολύ, γιατί είναι προσχηματικό».

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί